De Vakbeurs Foodspecialiteiten is de plek om nieuwe producten, diensten en concepten te ontdekken. Bij de ingang van hal 1 vind je de Noviteitenstand, waar alle ingeschreven nieuwigheden worden tentoongesteld.
Een vakjury kiest de Beste Noviteit 2025 uit dit aanbod. De winnaars zijn maandagavond om 19.30 uur bekendgemaakt.
PERSBERICHT
Gkazas bekroond met titel ‘Beste Noviteit 2025’ op Vakbeurs Foodspecialiteiten.
Houten, 29 september 2025 – De 35e editie van de Vakbeurs Foodspecialiteiten stond vandaag in het teken van vernieuwing, vakmanschap en smaakvolle creativiteit. Hoogtepunt van de dag was de feestelijke uitreiking van de prijs voor de Beste Noviteit 2025, die dit jaar in handen viel van Gkazas met hun innovatieve product extra vierge olijfolie in pipetjes van zeewier.
De vakjury, bestaande uit culinair journalist Laura de Grave, Daan en Jolanda Blankendaal (Kaas van Daan en meer), Tim de Koning (Zuivelhoeve Buitenveldert) en Ron en Ank van Beek (KAASBoutique) – proefde en beoordeelde ruim 50 inzendingen. De beoordeling richtte zich op onder meer smaakbeleving, originaliteit, relevantie voor de winkelvloer en onderscheidend vermogen binnen het huidige aanbod.
Volgens juryvoorzitter Laura de Grave sprong de inzending van Gkazas er zonder twijfel uit: “De jury is bijzonder enthousiast over dit product. Van begin tot eind is er goed over nagedacht. Het biedt gemak: ideaal om mee te nemen, bijvoorbeeld naar het strand. Daarnaast is het duurzaam, omdat het papier gemaakt is van biologisch afbreekbaar materiaal gemaakt van zeewier. De smaak is heerlijk, met een fijne grassige toon. Dit product verdient een plek op de toonbank als ‘meeneemartikel’ en ook de prijs is zeer aantrekkelijk. Kortom: naast makkelijk, duurzaam en lekker, is dit product ook nog eens bijzonder goed geprijsd” aldus De Grave.
Naast deze hoofdprijs kende de jury ook de award voor de Beste Kaasnoviteit 2025 toe aan De Kaasfabriek met het product Bolletje Buffel Mozzarella uit de Peel. Deze mozzarella is uitgeroepen tot Beste Kaasnoviteit omdat het een prachtig Nederlands product is. De smaak doet niet onder voor Italiaanse mozzarella en de structuur is mooi snijdbaar zonder uit elkaar te vallen. Ook de verpakking is fraai en de houdbaarheid is uitstekend: zelfs na 14 dagen is de kwaliteit nog steeds goed. Een product dat je graag meeneemt uit de winkel – een echte Nederlandse trots!
De uitreiking vond plaats in een feestelijke setting op de beursvloer van Expo Houten. Bezoekers kunnen tijdens de beursdagen alle prijswinnende en genomineerde noviteiten bekijken in de speciaal ingerichte noviteitenstand bij de entree van hal 1.
De Vakbeurs Foodspecialiteiten wordt jaarlijks georganiseerd door de Stichting Foodspecialiteiten Nederland, in samenwerking met het Vakcentrum. De beurs biedt een platform voor inspiratie, productontwikkeling en vakmanschap voor foodspecialistenondernemers in kaas-, delicatessen, slagerij, AGF-speciaalzaken en gespecialiseerde horeca.
Hieronder tref je de ingeschreven Noviteiten van 2025.